Εξωσωματική γονιμοποίηση, ένας πολλά υποσχόμενος νέος κόσμος!
Όταν το 1978 γεννήθηκε η Luise Brawn στο Ηνωμένο Βασίλειο με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, μια αχτίδα φωτός έκανε τα πρόσωπα πολλών γυναικών να λάμψουν. Γυναίκες που δεν κατάφερναν να έχουν ένα παιδί μέχρι εκείνη την στιγμή, είδαν έναν δρόμο να ανοίγεται μπροστά τους. Έναν δρόμο που οδήγησε πολλές από αυτές στην απόκτηση ενός υγιούς παιδιού.
Θέλω με πολύ απλά λόγια να περιγράψω τι είναι εξωσωματική γονιμοποίηση, σε ποιους απευθύνεται, ποια είναι η δική μας πρακτική όσον αφορά το κόστος και την ψυχολογική και ιατρική υποστήριξη των ζευγαριών.
Η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μέθοδος θεραπείας στις ακόλουθες κατηγορίες ασθενών:
- Γυναίκες με αποφραγμένες ή χειρουργικά αφαιρεθείσες σάλπιγγες. Μια από τις πρώτες εξετάσεις που κάνουμε στον έλεγχο της υπογονιμότητας είναι η υστεροσαλπιγγογραφία, κατά την οποία γίνεται έγχυση σκιαγραφικού υγρού μέσω του τράχηλου έτσι ώστε να απεικονιστεί η μητρική κοιλότητα και η διαβατότητα ή όχι των σαλπίγγων
- Γυναίκες στις οποίες έχουν αφαιρεθεί οι σάλπιγγες μετά από εξωμήτριες κυήσεις ή λόγω φλεγμονής των σαλπίγγων (πυοσάλπιγγες), έχουν τώρα τη δυνατότητα μιας εγκυμοσύνης
- Γυναίκες με διαταραχές ωορρηξίας. Τέτοιες αιτίες μπορεί να είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ανθεκτικό σε φαρμακευτικές θεραπείες ή η πρόωρη έκπτωση της ωοθηκικής λειτουργίας
- Ανδρικός παράγων. Περίπου στα μισά ζευγάρια που ελέγχουμε, το πρόβλημα είναι ένα ασθενές σπέρμα Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μέθοδος εκλογής και τα ποσοστά επιτυχίας είναι υψηλά
- Ζευγάρια που έχουν κάποια χρωμοσωμιακη διαταραχή
- Ζευγάρια με ανεξήγητη υπογονιμοτητα
- Ζευγάρια που προσπαθούν για ικανό χρονικό διάστημα χωρίς αποτέλεσμα και χωρίς παθολογικά ευρήματα στις εξετάσεις
Πως ξεκινά ένα ζευγάρι την προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης:
- Αρχικά κάνουμε αιματολογικό έλεγχο για λοιμώδη νοσήματα, ορμονικό έλεγχο (FSH την τρίτη μέρα του κύκλου της γυναίκας, ΑΜΗ ορμόνη), υπερηχογραφικα μετριέται ο αριθμού των ωοθυλάκιων στις ωοθήκες, σπερμοδιαγραμμα στον άντρα και μαστογραφία στη γυναίκα ανάλογα την ηλικία και την κλινική εξέταση.
- Προμήθεια φαρμάκων. Η φαρμακευτική αγωγή αποτελείται από ενέσεις και χάπια. Σε πολλές περιπτώσεις τα φάρμακα χορηγούνται δωρεάν από το ασφαλιστικό ταμείο αλλιώς έχουν κόστος περίπου 1000 ευρώ ανάλογα με τα σκευάσματα.
Αρχή της παρακολούθησης:
Η γυναίκα παρακολουθείται από τον προηγούμενο κύκλο υπερηχογραφικα. Η φύση ωριμάζει ένα ωοθυλάκιο κάθε μήνα. Θα μπορούσαμε λοιπόν να πάρουμε αυτό το ωάριο, να το γονιμοποιήσουμε στο εργαστήριο με το σπέρμα του άντρα και ακολούθως να το εμφυτεύσουμε στη μήτρα της γυναίκας. Στην εξωσωματική γονιμοποίηση προσπαθούμε να έχουμε παραπάνω από ένα ωοθυλάκια και άρα παραπάνω από ένα ωάρια για γονιμοποίηση. Μεταφέροντας παραπάνω από ένα έμβρυο στη μήτρα, έχουμε μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας. Για να πετυχουμε περισσότερα έμβρυα, χορηγούμε στη γυναίκα σε ενέσιμη φαρμακευτική θεραπεία, ορμόνες που παράγει φυσιολογικά ο οργανισμός της σε μεγαλύτερη ποσότητα.
Η γυναίκα ωριμάζει περισσότερα ωοθυλάκια τα οποία παρακολουθούμε υπερηχογραφικά. Όταν είναι ώριμα, τα αναρροφούμε και ακολούθως τα γονιμοποιούμε στο εργαστήριο.
Την τρίτη με πέμπτη μέρα μετά την γονιμοποίηση, με έναν απλό καθετήρα, τα τοποθετούμε μέσα στη μήτρα. Δώδεκα μέρες μετά την εμβρυομεταφορά κάνουμε τεστ κυήσεως.
Κόστος:
Το κόστος κάθε προσπάθειας κυμαίνεται από 2200 ευρώ για απλή IVF και μπορεί να αυξηθεί σε πιο εξειδικευμένες περιπτώσεις
Σημαντικά σημεία:
Στο ιατρείο μας, θεωρούμε πολύ σημαντική την εξατομικευμένη παρακολούθηση κάθε γυναίκας αλλά και με την άνετη και ευχερη επικοινωνία μαζί της.
Βασικό σημείο επίσης είναι και τα εξατομικευμένα πρωτόκολλα θεραπείας, τα οποία οδηγούν σε μικρότερες δόσεις και μικρότερη διάρκεια θεραπείας.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω πως σε περίπτωση αρνητικού τεστ κυήσεως, το ιατρείο μας υποστηρίζει οικονομικά τα ζευγάρια στην επομένη προσπάθεια τους.